15 april 2011

Info Starters, Movers en Flyers examen

Sinds kort is het ook voor basisschoolleerlingen mogelijk om examen te doen in Engels. Dit zijn de Cambridge Young Learners English Test (YLE). De examens bestaan uit 3 onderdelen, Reading & Writing, Listening en Speaking. Ze worden afgenomen onder supervisie van een surveillant van British Council Nederland en de mondelinge examens worden afgenomen door een examinator. Na afname gaan de examens naar Cambridge waar ze worden beoordeeld. De kinderen krijgen hiervan een certificaat waar door middel van een aantal schildjes wordt aangegeven hoe goed ze hebben gepresteerd.




afbeelding van de site www.CambridgeESOL.org


Er zijn examens op 3 verschillende niveaus, het examen Starters, Movers en Flyers. Deze zijn gekoppeld aan het Europees Referentiekader voor Talen. Er is Europees vastgesteld dat je een taal (dus ook Duits of Frans bijvoorbeeld) op 6 niveaus kunt beheersen. Deze niveaus lopen als volgt; A1, A2, B1, B2, C1, C2.
Het niveau A2 is het eindniveau brugklas en B1 het eindniveau van leerlingen van de MAVO en VMBO-t, dit om een idee te krijgen hoe de niveaus te plaatsen.


Hoe zit het nu met de YLE examens?
Starters;
Starters is echt een basisniveau van waaruit je kunt gaan toewerken naar het niveau A1.
Movers;
Movers staat gelijk met het niveau A1. Om een indruk te krijgen van hoe goed je een taal op dit niveau beheerst volgt hier een korte beschrijving:
Ik kan vertrouwde dagelijkse uitdrukkingen en basiszinnen gericht op de bevrediging van concrete behoeften begrijpen en gebruiken. Ik kan mezelf aan anderen voorstellen en kan vragen stellen en beantwoorden over persoonlijke gegevens zoals waar ik woon, mensen die ik ken en dingen die ik bezit. Ik kan op simpele wijze reageren, aangenomen dat de andere persoon langzaan en duidelijk praat en bereid is om te helpen.
Flyers;
Flyers staat gelijk met het niveau A2. Hier volgt een korte beschrijving van het beheersingsniveau:
Ik kan zinnen en regelmatig voorkomende uitdrukkingen begrijpen die verband hebben met zaken van direct belang (bijvoorbeeld persoonsgegevens, familie, winkelen, plaatselijke geografie, school, werk) Ik kan communiceren in simpele en alledaagse taken die een eenvoudige en directe uitwisseling over vertrouwde en alledaagse kwesties vereisen. Ik kan in eenvoudige bewoordingen aspecten van de eigen achtergrond, de onmiddelijke omgeving en kwesties op het gebied van diverse behoeften beschrijven.


De enige aanpassing die deze Starters, Movers en Flyers examens voor jonge kinderen kent is dat er onderwerpen zijn gekozen die aansluiten bij de interesse van deze leeftijdsgroep. De taalkennis (woordenschat, zinsbouw, de mate van jezelf uitdrukken) is echter gelijk aan dat voor oudere leerlingen.


Online oefenen? Dat kan bij Cambridge ESOL online practise tests.
Voor het FLyers examen kies je: KET try for free, KET is net als Flyers niveau A2.
Gaat het je goed af en wil je weten of je een niveau hoger ook aankunt? Kies dan PET try for free, dit is niveau B1.
Helaas is er geen oefenpakket voor Starters en Movers.


Meer weten over het Europees Referentiekader voor Talen? Ga naar hun officiƫle site www.erk.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten